Byggkrisen når installationsbranschen

avsvenskbyggmarknad.se

2024-04-08
En illustration av energieffektivisering i byggnader.Solcellsinstallation Foto: Markus Spiske / Unsplash

Byggkrisens effekter på installationsbranschen

Den senaste konjunkturrapporten från Installatörsföretagen visar på en fortsatt negativ trend inom installationsbranschen med en minskning av installationsvolymen med 10 procent under 2023. Denna utveckling tros fortsätta med en ytterligare minskning på 2 procent under 2024. Samtidigt som byggkris och ökade materialpriser bidrar till denna nedgång, pekar rapporten också ut att många installationsföretag nu vänder sig mot nya områden såsom energieffektivisering och service för att upprätthålla verksamheten.

Hårdast drabbat men positiva framtidsutsikter i norr

Bostadsbyggandets minskning har haft en direkt inverkan på installationsbranschen, där många företag nu anpassar sig till den rådande marknadssituationen. Trots den allmänt negativa trenden skiljer sig Norrland från resten av landet med positiva framtidsutsikter, tack vare stora industrisatsningar. Det förväntas en återhämtning i regionen med en ökning på 5 procent av installationsvolymen under 2024.

Dock understryker Installatörsföretagens vd Ola Månsson behovet av politiska stimulanser för att hantera situationen nationellt. Han menar att en förstärkning av det tillfälligt utvidgade rotavdraget tillsammans med ökade satsningar på energieffektiviseringar skulle gynna branschen avsevärt.

För mer information om konjunkturrapporten Marknadslaget V2024 från Installatörsföretagen.

Läs även: Nytt avloppsreningsverk med pyrolysteknik i Åkersberga

WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner